Leica Point újratöltve...

fotózzunk Leicául? nem kell ehhez Leica! vagy mégis?

Félkezes Leica C Lux

Régebb óta adós vagyok egy kis gondolatmenettel. Direkt nem írtam tesztet, mert ez valójában nem az, csak szubjektív és az én véleményem. Kizárólag éles használatban, helyzetekben próbálom ki a gépeket. Ezért sokszor bajban vagyok, mikor csak odaadnak a kezembe egy gépet, de azt nem tudom olyan helyen, körülmények között kipróbálni, mint amilyenben a gép jól érezné magát, azaz amire kitalálták.

Igazán ilyen helyzetekben lehet meglátni mennyire használható a cucc. Kiszámíthatatlan, amolyan Leicás helyzeteket keresek, spontán, ami a mindennapokban elém kerül. Persze most bizton mosolyogtok, mert mik is kerülnek elém a mindennapokban?  Mindjárt meglátjátok.

Vajdakamarás, Nagy Ferenc Norbert és nagymamája

A gép a Leica legkisebb kedvence, a C Lux, olyan paraméterekkel, amiket tiszteletre méltónak mondhatunk. Az objektívje 24-360 mm (ekv.) átfogást ad, és ez egy ideális utazógéppé teszi. Leica DC Vario-Elmar 8.8–132 mm f/3.3–6.4 ASPH. Igen, ha kiszámoljuk ez 15X optikai zoomot ad ki. Kicsike a gép nagyon, alig fér a kezembe. De ha dolgozik, tekintélyes objektívet növeszt maga elé. Nekem picit több az objektív, mint a gépváz, így kicsit fejbillenős lesz a gép, erős tele állásnál.

Vajdakamarás, ebben a házban lesz a hagyomány újjáéledése

Két fajta képrögzítéssel (jpg, raw) használtam és teljesen automatában, mert ilyenkor látni mit is tudhat a masina. Mert erre találták ki, bárhová viheted, könnyű, jó messzire is el lehet vele fényképezni, és elvileg minden fényviszonyt jól kezel. Persze nem mindenhol és nem minden körülmény között. Megvannak a határai.

Vajdakamarás

A jpg formátum sajnos hajlamos kicsit a testszíneket furcsán látni, de korrigálható (háát), és a magasabb iso tartományban is már mossa a képet. 1600-3200 jól használható, de ha többet szeretnénk, akkor csak rawba mentsük el képet ott magasabb érzékenységet is használhatunk.

Vajdakamarás

Kérdezhetnénk miért ez, és akkor már miért nem egy telefon Leica lencsével. Gyors a válaszom, nincs még telefon ekkora objektív átfogással és ekkora érzékelővel és használhatósággal. Ha mindezeket elhagynánk és csak egy 3x zoom lenne rajta akkor már jogos a kérdés, de még akkor sem a lapka miatt. Ezért ez többet tud, és még így irogatva eszembe jutott, hogy van egy nagy fegyvertény nála, hogy van egy keresője, amit mostanság igencsak kihagynak a kis gépekből. Igaz elektronikus, de abból jó fajta.

Magyardécse, toronyban

A gépet egy videó kamera mellett használtam, miközben filmet forgattunk és éppen le tudtam tenni, akkor jött a Leica, és fél kézzel próbáltam szóra bírni. A kis méret és súly néha nem tesz jót az élességnek, még akkor, sem ha komoly stabilizátor van benne. A kontrasztra figyelni kell, mert ez azért nem a Leica M fix lencséje és az extra szélsőséges fényviszonyokat egy képen belül nehezebben kezeli.

Magyaradécse, a néni odaszaladt, hogy a lányokkal őt is fényképezzem

Összességében a végeredmény tetszetős, használható szinte mindenhol. Nekem sok a 360 mm azt már nem nagyon lehetett kézben, főleg fél kézben kiexponálni. (1 kéz persze)

-kage-

Magyardécse
Magyardécse
Szék, Pali Marci
Szék
Szék
Szék
Szék
Szék
Szék, Pali Marci
Szék, Pali Marci és bandája
Mezőkeszü
Mezőkeszü
Mezőkeszü
Mezőkeszü
Mezőkeszü
Mezőkeszü
Mezőkeszü
Mezőkeszü

Köszönet a Leica Budapestnek! és a 20 éve tartó közös munkáért!

Add a comment

Erdélyi népművészeti értékkutatás, első állomás Torocko

Mostanság kevesebbet járok errefelé, ennek több oka is van, de nem erről szeretnék írni.

Forr a dalom…

Erdélyi népművészeti értékkutatás, első állomása Torockó volt. A négy falus kutatásnak az első állomása, ezeket a falvakat az Unitárius közösségek kötik össze, és az az értékmentő munka amit ezekben a falvakban találtunk fel, kerestünk meg és lesznek bemutatva itt Budapesten. Az írásom most mégis másról szól.

Egy olyan helyzet állt elő, hogy kaptam egy Leicás telefont és kénytelen voltam ezzel olyan helyzetbe kerülni, hogy csak ez volt nálam, mint munkaeszköz. Felfedező útra mentem vele. Tehetség, vagyis inkább értékőrző felfedező útra. Ilyenkor bármi előfordulhat, pince, templomtorony, sötét templombelső, szikrázó napsütés, éjjeli éneklés, vagy tűző napon egy menyegzői menet, egy szál lámpácskával megvilágított parasztház szobabelső, zuhogó eső, autóból való fotózás, szénapajtában a lovak között egy lány aki gyönyörűen énekel, és ugyanezek a helyzetek videózásban is. Megbíztam benne, elég merészen. (de most komolyan, egész életemben a legjobb gépeket, legjobb technikát kerestem ahhoz a speciális feladathoz, amiben mindig találom magam.)

Mára már eljutottunk oda, hogy technika annyira fejlődött, hogy egy telefon minden további nélkül kiválthat egy komolyabb fényképezőgépet. Sőt azt mondom, sokkal jobban tudtam vele dolgozni mint egy nagy géppel. Ez egy komoly probléma, hogy a nagy és nehéz gépparkot hogyan váltsuk le. Mi a megoldás? Bizony azt kell mondjam, a tükör nélküli gépek vagy kis profi kompaktok mellett már a telefonokat is komolyan számba kell venni. Főleg ezt a masinát.

Túljutottam már azon az állandó szorító helyzeten, hogy bárhol is legyek, valami szuper géppel kell megoldanom a helyzetet. Már nem akarok kitűnni a technikával, igaz sohasem ezt akartam, és csak élvezni szeretem a helyzetet mellesleg ezt meg is örökíteni. Ehhez keresem még mindig azt ami ezeket a helyzeteket kivallóan megoldja.

Vicces a hatás, mikor egy komoly helyzetben előkapom a telefont, nem veszik komolyan, de ez pont jó is nekem, mert annyira személyes marad a helyzet, a beszélgetés nem feszengés, nincs lefagyás, marad az ember-ember közti spontán helyzet.

Megmondom őszintén, élveztem, régen nem voltak ilyen laza fotózásaim, közel engedtek magukhoz az emberek, hangtalan a gép, ez nagyon fontos pl. akkor, ha mellettem videó is rögzít egy időben, és a képminőség is nagyon sokat fejlődött a telefonban a Leicának köszönhetően.

Állandóan probléma az élesség, ezzel a géppel utólag is korrigálható az élességi sík és a blende által keltett hatás. Ezek persze csak utólagos hatások, mert a gép két sőt három Leica optikával rendelkezik, és a hátsó két Summicrom objektív, az egyik csak fekete fehérben a másik színesben rögzít és ezt összedolgozza, így kis fejszámolással kb 4x annyi képi információnk lesz. Természetesen sokkal kisebb optikákról van szó, de ennek ellenére mégis meghökkentő hatása lesz a képeknek. A nagylátószögű képek bár elvileg nem emberfotózásra valóak, mégis ebben az esetben igen jól dolgoznak, vagyis én szeretem ezt a hatást, sőt a nagyleicáknál is ráakasztom a nagylátót, és nyitva teljesen a blende, és úgy megyek. A telefon is tudja ezt, talán ezért szerettem meg azonnal.

Folytatás következik még 3 faluban jártunk. Nagyajta, Homoródkarácsonyfalva és Magyarszovát.

Összes fotó: Kelemen Gabriell, Huawei P10 Leica Dual Camera. Köszönöm a lehetőséget Huawei. Élnék még vele.

Még több fotó a Leicás telefonnal itt…

Add a comment

mostanában meghökkent a Leica, ejha

Ismét, és újfent egy pimasz húzással jelentkezett a Leica. Igaz, hogy ezt a gépet már bemutatta, de akkor egy limitált szériában pár száz darabot adott ki, ami a Photokinán azonnal el is kapkodtak. Miért is használom ezt a pökhendi jelzőt? Talán szél ellen mégiscsak lehet…

A mai digitális világban mikor mindent szolgáltatásokkal tömnek tele, és hatalmas kijelzőket vetnek de, és minden a jobban láthatóság felé vagy a mozgóképek felé megy. Ebben a helyzetben a Leica közread egy gépet aminek nincs, igen jól olvassák kérem, nincs hátsó kijelzője. NINCS. Ezzel együtt semmit nem lehet úgy állítani ahogy egy digitális gépen amúgy hétköznapi módon lehetne.

Hogy ez miért jó?

A filmes gépeken sem lehetett, mégis a világ legjobb fotói kattantak el. Ezzel sem lehet, olyan mintha filmre dolgoznánk, ezt erősíti a lapka, a digitális film stílusa, vagy hogy mondjam, olyan mintha tényleg filmet használnánk, a képeken mintha nem pixelek hanem amolyan igazi filmes, hogy is mondják csak, már elfelejtettem, szemcsézettsége.

Igen tessék csak visszaszokni ahhoz, hogy a fejünkben dől el a kép, ha felhő jön akkor máris állítunk a gépen blendét, vagy zársebességet. Visszajön a fotózás izgalma, amikor kell, muszáj várni az eredményt és nem fogja megmutatni nekünk, hogy elrontottuk-e az expót vagy nem.

Vissza a jövőbe?

-kage-

Leica M-D

md-leica-m-d

m-d-Window-Teaser_Detailseite_teaser-1200x470

Leica Anniversary Special M Edition 60

m60_image1

Leica Anniversary Special M Edition 60, Boxing

Leica-M-Edition-60-camera-unboxing-2

Add a comment

A Leica fullframes azaz leicafilm méretű fix objektíves csodája

Azon gondolkoztam, hogy is írjam le, hogy a Leica ismét Leica. Miért is?

Itt az új fullframes gépe. Mi is az a fullframe?

Valójában a 24 x 36 mm méret amit ugye a Leica talált ki 1914 ben. A digitális világban a full frame név jelzi a 24 x 36 mm méretű adatrögzítést, éppúgy mint a Leica filmél volt.

Azaz a Leica visszatért a Leicába.

Aztán még rátesz egy lapáttal, mégpedig ha megnézzük a képet, mintha filmre dolgoztunk volna. Ez egy filmes digitális gép Leica mérettel.

Azt mondod fábol vaskarika. Ki lehet próbálni nem viccelek.

Tesztképek a klubban, azaz a social médiában, itt.

Leica Q, nyúzóteszt, lássuk mit tud. A képek folyamatosan láthatóak lesznek. Az első fotó. De tényleg nem nyúltam hozzá, csak 1000 Px kicsinyítettem. (dng+jpg, ez a kép jpg, adatok 6000×4000 Px, 12500/1,8, Iso 100, Középsúlyozott fénymérés, ezen kívül minden auto beállításon, lássuk mit csinál) A képen ha jól megfigyelitek, elég nagy a kontrasztkülönbség, Nem tudnám megmondani de 10 blende feletti, mégsem égett ki a felhő és nem bukott be a sötét rész. (még ezen az erős kicsinyítésen is látszik) A képi világa magáért beszél, ez vérLeica a javából. -kage-

Adatok

Leica Q + Summilux 1,7/28 mm ASPH

24 MP, 6000×4000 Px, Full frame cmos, + macro

leicaq

topdown

 

-kage-

Add a comment

Igen egy nagy Té, nem eM, nem Cé, vagy eS hanem Té

Leica T

Jegyezzük meg mostantól örökre T. Igen egy nagy T.

A Leica megalkotta az új kategóriát a kínálatában, a cserélhetős objektíves, tükör nélküli fényképezőgépét. Igaz ebben nagy előnye van, hiszen a legendás M sorozat is tükör nélküli, távmérős gép. A Leica T sorozat nem távmérős gép.

A Leica Budapest a magyar Leica képviselet bemutatója a gépről:

A Leica az AUDI formatervezőivel együttműködve visszaidézte és újrateremtette a tipikus Leica formanyelvet. A Leica T időtlen és letisztult kialakítása megőrzi a Leica termékekre jellemző összetéveszthetetlen ismérveket, az egyszerű vonalvezetést, a finom felületeket és a formai minimalizmust. A kamera egyik kiváló jellemzője a kompakt és igen tartós váz, amelyet újszerű és kivételesen pontos műszaki eljárással egyetlen alumínium tömbből gyártanak a Leica üzemében. A prémium minőségű anyagok sajátosan kifinomult feldolgozása egészen különleges a kameragyártás területén, ezzel a Leica T összetéveszthetetlen külsőt és megbízhatóságot nyer. A gép súlya és az újólag kifejlesztett működési koncepciója hozzájárul a kamera felhasználóbarát kezeléséhez, ezek a jellemzők összehasonlíthatatlan fotográfiai élményt jelentenek.

xLeica-T-type-701-mirrorless-camera-2.jpg.pagespeed.ic.bMn-Z9al0G  Leica-T-type-701-mirrorless-camera-5

a gépeket egy alutömbből maratják ki

A kamera letisztult formájához hasonlóan a Leica T működésére a legalapvetőbb és a legfontosabb funkciókra való összpontosítás a jellemző. A koncepció lényege az érintőképernyő egyszerű és jól áttekinthető kialakítása. A felvétel elkészítésének és a képek megtekintésének számos művelete az érintőképernyőről egyszerűen érhető el. A többi beállítást négy, ergonomikusan elhelyezett, intuitív módon kezelhető vezérlő gombbal érhetjük el.

leica-t_black_emo_01_resize

A Leica T az első, beépített Wi-Fi modulos  Leica kamera. A fotók és videók vezeték nélkül továbbíthatók közvetlenül a kamerából okostelefonba, tabletre, számítógépre; megoszthatók e-mal-lel, a Facebook-on, vagy más közösségi oldalon. iOS eszközökhöz az ingyenes Leica T app már elérhető. Egészen egyedi a T app távvezérlő funkciója, amellyel a kamera vezeték nélkül összeköttetésbe hozható okostelefonunkkal, vagy tabletünkkel, így elektronikus keresőként használva azokat. Egyebek mellett a zársebesség és a fényrekesz  beállítható távvezérléssel is, valamint önkioldós és szokatlan szögből történő beállításra is van mód.

leica-t_black_cu_08_resize

A váz
A Leica T az első kamera, amely teljes egészében alumíniumból készül. Különleges Leica váz: a formatervezés, a minőség és a gyártás tekintetében teljesen egyedi. Látványa és tapintása csábítja érzékeinket. Az eloxált alumínium váz ezüst és fekete színű változatokban készül, matt felülete selymesen finom, fogása kényelmes. Súlyának és a részletekben is ergonomikus felületének köszönhetően a gép kényelmesen illeszkedik kezünkbe.

leica-t_black_front_resize

Kezelő eszközök
Négy alapvető kezelő eszközzel és egy érintőképernyővel vezérelhetjük és állíthatjuk be a kamerát. Minden mást elhagytunk, amely nélkül is biztosítható a tökéletes működés. Logikus, intuitív és ergonomikus.

leica-t_black_emo_01_resize

Képminőség
Leica minőség a legapróbb részletekig. Mint minden Leica, a legjobb képet készíti.

leica-t_black_cu_08_resize

Autofókusz
Gyors, pontos, csendes.

leica-t_black_cu_07_resize
Képérzékelő
Nagy méretű szenzor. Videó felvétel. Full-HD minőség.

leica-t_black_cu_06_resize

Processzor
Gyors, intelligens, a legjobb teljesítmény egy gombnyomásra.

leica-t_black_cu_03_resize

Memória
16 GB belső memória, SD-kártya csatlakozás.

Leica-T-Typ-701-Silver-03

Beépített Wi-Fi modul
leica-t_my_camera_resize
Leica T-App
Töltsük le a „Leica-T” applikációt az iOS eszközünkre, majd hozzuk összeköttetésbe azt kameránkkal! Felvétel! Letöltés! Képek megosztása e-mailben, Facebook-on, vagy más közösségi oldalon! Nincs szükség iOS terminálra? Töltsük le képeinket vezeték nélküli LAN hálózaton az Android eszközünk Browser Gallery tárhelyére! Az applikáció távvezérlő funkciójával a kamera élőképét megjeleníthetjük és a kamerával exponálhatunk.

leica-app(1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Add a comment

na tessék, ez már tényleg a formatervezés gyönyöre

 A prémium fényképezőiről híres német Leica egy igazi különlegességgel készül a november 23-ai, Sotheby’s által szervezett (RED) jótékonysági árverésre New York-ban, amiből az AIDS, a malária és TBC elleni küzdelmet támogatják majd.

A módosított Leica M modellt neves designerek bevonásával készítették, az ausztrál Marc Newson mellett Sir Jonathan Ive, az Apple fő designere vetette bele magát a tervezésbe. Utóbbi ráhatását egyébként le sem lehetne tagadni, hiszen a végeredmény egy elég letisztult, már-már minimalista alkotás lett.

A Leica-nál 2.149 munkaórába került az elkészítése 55 mérnök aktív közreműködésével, ami nem is csoda, hiszen összesen 561 prototípust készítettek belőle 1000 darab egyedi alkatrészből, mire eljutottak az alumínium tömbből lézerrel kivágott végleges változatig.

Maga az újrahangszerelt Leica M modell egy full-frame formátumú CMOS-szenzort kapott, van benne egy nagyteljesítményű processzor, valamint egy Leica APO-Summicron M 50mm f/2 ASPH típusú objektív, azonban nem érdemes a megjelenésére várni, ugyanis csak egyetlenegy készül belőle külön az aukcióra.

Newson és Ive felajánlásainak köszönhetően az árverésen több mint 40 egyedi design-al rendelkező egyéb műtárgyat is kalapács alá helyeznek, mint pl. egy 2012-es limitált szériás Range Rover-t, egy 18 karátos aranyból készült Apple EarPod-ot, egy Steinway & Sons Parlor Grand Piano-t , egy Dom Pérignon Œnothèque 1966 Magnum–ot, vagy épp egy Jaeger-LeCoultre Atmos “561” órát. A cél minden bizonnyal a korábbi 2008-as gyűjtés bevételének megdöntése lesz, ahol is több mint 40 millió dollárt sikerült összekalapozniuk Bono-éknak a jó ügy érdekében.

iveleicam2_resize iveleicam3_resize iveleicam5_resize iveleicam10_resize

Add a comment

Leica C Type 112 – Audi tervezte?

Már megint azt mondják, hogy miért? Pedig csak rá kell nézni és rögtön látni, hogy ez egy igazi csoda, ahogy már azt a Leica szokta. És a fanyalgóknak meg azt üzenem. Kéne mi?

leica_c_img28118_2

leica_c_img28118

Add a comment

A Leica Summilux C filmes objektív teszt egy gyönyörű filmen

Leica Summilux-C w/ Tom Lowe from Band Pro Film & Digital on Vimeo.

Shot in 5K on a Red Epic. Director/DP Tom Lowe took the Leica Summilux-C lenses out for a shoot in the deserts of the Southwestern US and returned with this impressive footage.

This piece showcases the lack of distortion in the wide range (most of this piece was shot with the 18mm prime). Other optical characteristics are the edge-to-edge sharpness of the lenses when wide open (see the astrophotography shot).

Music is Violin Concerto: III by Philip Glass.

Add a comment

Leica Summilux-C filmes objetívek

Azért ez elképesztő! Ez az objektívsor ahogy kinéz. Ezek műalkotások, műtárgyak, gyönyörűek, de azért igencsak kipróbálnám őket.

Leica-Summilux-C-cinema-lenses

Leica-Summilux-C-16-29-65-cinema-lenses

leica-summilux-c-lens

Specifikáció:

ULTRA-HIGH OPTICAL PERFORMANCE FOR DIGITAL & FILM CAMERAS WITH COVERAGE FOR 35MM CINE & DIGITAL
 • Patent-Pending Multi-Aspheric Optical Design
 • Very High Resolution
 • Extremely High Contrast
 • Exceptionally Low Chromatic Aberration (full image)
 • High Relative Illumination (minimal shading)
 • Unmated Flat-Field Illumination across the Entire Frame
 • High Relative Illumination (minimal shading)
 • Even Image Quality over the Field of View
 • Even Image Quality throughout the Focus Range
 • Linear Iris with Closed Position
 • Front and Rear Filter Capability
  USER-FRIENDLY FOCUS SCALE ADVANCES
 • Patent-Pending Small Diameter Focus Scale, with:
 • Expanded Focus Mark Spacing in Critical Focus Range
 • Constant Focus Mark Spacing
 • All Lenses in Critical Focus Range
  COMPACT, LIGHTWEIGHT ERGONOMIC DESIGN
 • Small Diameter and Short Length
 • Lightweight 1.6-1.8kg (3.5-4.0 lbs).
 • Rugged Titanium Lens Mount
 • Distinct Titanium Finish
 • Easy to Handle, Transport & Store

Add a comment

tényleg nézzük már meg ezt… ez majdnem…

de ebben pont az e legjobb hogy rögtön beleszerettem, ti is? Nemsokára kipróbáljuk.

5494289480_c6136fefc1_b

Add a comment

Most akkor Leica vagy nem Leica?

Erre a kérdésre még vissza fogunk térni a jövőben többször, mert úgy gondolom, ez egy korszak kezdetét jelzi. Nézzük csak meg ezeket a képeket! Nemsokára jönnek a tesztek is…

49250893_o3_resize

Fujifilm X-Pro1 Leica Lenses 479_resize

Add a comment

Leica fényképezőgépet tervez az Apple fődizájnere?

Az Apple termékeinek kinézetéért felelős Jony Ive fog megálmodni egyetlen darab Leica M fényképezőgépet, melyet jótékonysági árverésre bocsátanak.

Milyen lesz? Addig is itt egy inspiráció.

0925leica1

Add a comment

Leica M9 Titanium

leica-m9-titanium

A Leica M9 Titanium tervezői  együttműködtek a Vw tervezőjével Walter de’Silvával és egy exkluzív kamerát dobtak piacra. A gép minden látható eleme és a Leica SUMMILUX-M 35mm f/1.4 objektív is titánbevonatos és bőrözése az Audi belső kárpitjához használt bőrből készül. Összesen 500 db készül belőle. igazi gyűjtői csemege lett.

Add a comment

Egy humanista főtiszt képei a Don-kanyarból

Id. Konok Tamás az elsők között vásárolta meg az akkor újdonságnak számító, színes képeket készítő fényképezőgépét 1938-ban, de akkor még nem gondolta, hogy a Leicával a keleti fronton készít majd felvételeket 1942-ben. Az amatőr fotós szegény családi háttere miatt ment katonának, majd a haditudósító század parancsnokaként kísérte végig a 2. magyar hadsereget. A háború szörnyűségei helyett figyelme inkább a katonaéletre, az orosz tájra és emberekre, illetve magára a fotózásra koncentrálódott, de ő volt az első, aki fotót készített Horthy fiának lezuhant repülőjéről is. Képei az OSA Centrális Galériájában tekinthetők meg.

Barakonyi Szabolcs (szerkesztő), Tamás Bence Gáspár, Varga János (Filmarchívum)

orosz-0033 eredmény

A magyar hadvezetés 1942-ben állította fel a 2. magyar hadsereget, amelyet a keleti frontra küldtek harcolni. A katonákat a frissen felállított haditudósító század kísérte, parancsnokuk id. Konok Tamás őrnagy (1898-1970) volt. A civilben is szenvedélyes amatőr fényképész nyakában két Leica lóg, az egyikkel fekete-fehér, a másikkal színes képeket készített. Az utóbbi egy akkor csúcskategóriásnak számító C3-as gép volt, (IIIC, a szerk.) 1938-ban jött ki ez a típus. (Fotó: id. Konok Tamás)

orosz-0189 eredmény

Alvó katona (Fotó: id. Konok Tamás)

orosz-0064 eredmény

Tábori pék frissen sütött kenyerekkel érkezik, amikor még volt ellátmány. (Fotó: id. Konok Tamás)

orosz-0106 eredmény

Fejsérülést szenvedett orosz hadifogoly. Konok 1943-ban bemutatta képeit Budapesten, tablójának címe “Ezek ellen harcoltunk” volt. Óriási botrány kerekedett, mivel a képeken nem tűntek túl ellenségesnek a parasztok és a hadifoglyok. A képeket el is távolították a kiállításról. (Fotó: id. Konok Tamás)

Untitled0000154 eredmény

Hadifoglyok elhullott lovat nyúznak, hogy aztán megegyék. Az ősz beálltával egyre kevesebb az élelem. (Fotó: id. Konok Tamás)

Untitled0000835 eredmény

“Elképesztő naplementék voltak az orosz síkságon” – mondja erről a képről a fényképész fia. (Fotó: id. Konok Tamás)

orosz-0273 eredmény

A hadtápos mindig vidám – tábori pékek álltak Konok kamerája elé. (Fotó: id. Konok Tamás)

orosz-0288 eredmény

Az esős évszak beköszöntével egyre nehezebb volt az előrejutás, itt éppen egy elakadt Opelt próbálnak kitolni a sárból. (Fotó: id. Konok Tamás)

Köszönet az Index Nagyképének

Add a comment

ha egyszer…

… eltűnnek a korlátok, olyan idő következik, amire mindenki emlékezni fog. Ezekben a napokban sokan sokféleképpen állnak meg egy pillanatra, vagy egy pár napra, és talán el is gondolkoznak, mi végre is vagyunk itt egymásnak. Nap mint nap történik valami, hol öröm, hol tragédia, de mi ezzel mit kezdünk, mi akik maradunk egymásnak? A hó mindent betakar és elborít, minden egyforma fehér lesz. Kívánom, hogy mindenki találja meg a faladatát az életben.

SG1L5388_resize

 

Add a comment

WestLicht árverés Bécs

Add a comment

Leica Luxus I 1930

egy újabb csoda került elő

Egy kivételesen ritka Leica Luxus I
1930
No. 48048
50 mm-es f3.5 Elmar objektív, gyík bőr borítás

A Leica Luxus kamerákat állított elő speciális megrendelésre kis tételben 1929 és 1930 között, a 28692 és 68834 sorozatszámok közé eső gépek, mindösszesen 95 darab készült belőlük.

Ez a gép EJ Newton (Jack), a Leica Historical Society első elnöke és az egyik alapító tagja gyűjteményéből való. A Royal Photographic Society of Great Britain, Milsom St., Bath. a jelenlegi eladó.

A brit Bonhams aukciósház első exkluzív árverésén Hong Kongban ez a Leica Luxus I aranyozott gép és távolságmérő került licitálásra. Eladási ára $ £ 603,837.

Add a comment

a napalmlány és fotósa Nick Ut találkozása a Fotokinán

1972.

Az akkor 19 éves Nick Ut lefényképezte a napalmtámadás elől menekülő dél-vietnami civileket, köztük Kim Phucot, aki meztelenül, sikítozva rohant a fotós felé.
A fényképész elmondta, a fotó elkészülte után azonnal a kislány segítségére sietett.
„Megnéztem a karját, láttam, hogy a bőre csúnyán megégett. Fohászkodtam Istenhez, hogy ne haljon meg, aztán sírtam egy kicsit” – emlékezett vissza Ut.
A fotós kórházba vitte a sérült kislányt, ahol 17 műtéten esett át.
Köszönet Szántó Györgynek a fotóért és az Indexnek a forrásokért.

 

 

Add a comment

már nem okostelefonnal a legmenőbb fényképezni

Hát akkor mivel?

Nézzétek csak meg, szinte az összes egy Leica gép.

Rögtön elsőnek

 

András yorki herceg
Egy elegáns fényképezőgép mégiscsak jobban illik egy brit herceghez, mint egy amerikai egyslágeres énekesnőhöz. András yorki herceg (Károly herceg öccse) a hadsereg egyik idei parádéját ezzel a Leicával fotózta Windsorban. II. Erzsébet fiatalabbik, 52 éves fia nyilván a világ bármely fényképezőgép-típusát választhatta volna, de pont ez volt az, ami sem nem túl nagy, se nem túl kicsi hozzá, se nem túl modern, de se nem túl meghaladott. Ha okostelefonnal fényképezett volna, azzal biztos azonnal az újságok címoldalára kerül egy minibotránnyal, tényleg ez a leginkább herceghez méltó fényképezőgéptípus.

………….
Seal elvitte nemrég a gyerekeit Sydney-be, most hogy már külön van az apás és külön az anyás nyaralás. Az énekes talán azért akasztotta így a nyakába a fényképezőgépet, amikor az állatkertbe mentek, hogy tudja a gyerekek kezét fogni, de az biztos, hogy ez a gép így nyakban hordva ellenállhatatlan retróhangulatot áraszt.
…………….
Dakota Fanning
De a válófélben levő popénekesek mellett a fiatal lányok is szeretik magukat egy kicsit visszarepíteni az időben egy Leica nyakba vételével. Dakota Fanning színésznő 18 éves, tehát az ember a korosztálya alapján azt várná, hogy le se tud kattanni a telefonjáról meg a Facebookról meg az Instagramról. Ehhez képest meglepő egy ilyen kiscsajt egy ilyen fényképezőgéppel látni, még akkor is, ha a fotók egy filmforgatáson készültek róla, tehát nem kizárt, hogy csak kellék a fényképezőgép.
…………..

Emmy Rossum nem egy generáció a tizennyolc éves Dakota Fanninggel, hiszen 1986-ban született, így már húszas éveinek második felében jár – de ő is szívesen fényképez, és nem telefonnal. Sőt, ahelyett, hogy Zimány Lindához vagy méginkább Justin Bieberhez hasonlóan az Instagramon nyomulna a négyzet alakú fotókkal, ő a vele szembe forduló paparazzókat fényképezi. Ezt aztán vehetjük fricskának, fenyegetésnek, vagy akár művészi jelentéssel felruházott gesztusnak is: akármi is, ha önnek ennyi alapján szimpatikus Emmy Rossum, szavazzon rá! Vagy ön szerint ki a legmenőbb azok közül, akik telefonjuk helyett tüntetőleg egy ilyen elegáns fényképezőgéppel fotóznak?

Források: Index

 

Add a comment

Robert Capa fényképezőgépe a Bécsi aukción

Leica II Mod.D ‘Robert Capa’ no. 90023 (1930)

A historic sensation is the discovery of Robert Capa’s first Leica (given to him by Mr. Guttmann, owner of the Hungarian Agency Dephot)- from the estate of Capa’s mother Julie Friedman (‘Mother Goose’), it comes with Elmar 3.5/5cm no.133594, case and original letters between Mother Goose and the Austrian in New York based photographer Lisl Steiner (she received the camera from Capa’s mother in early 1960s. Magnum photographer Robert Capa was born 1913 in Budapest and died in Thai Binh, Vietnam on May 25th,1954.

Opening Bid: 8,000 EUR
Estimate: 15,000-18,000 EUR

WestLicht Photographica Auction

 

 

Add a comment

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Youtube