Leica Point újratöltve...

fotózzunk Leicául? nem kell ehhez Leica! vagy mégis?

Egy humanista főtiszt képei a Don-kanyarból

Id. Konok Tamás az elsők között vásárolta meg az akkor újdonságnak számító, színes képeket készítő fényképezőgépét 1938-ban, de akkor még nem gondolta, hogy a Leicával a keleti fronton készít majd felvételeket 1942-ben. Az amatőr fotós szegény családi háttere miatt ment katonának, majd a haditudósító század parancsnokaként kísérte végig a 2. magyar hadsereget. A háború szörnyűségei helyett figyelme inkább a katonaéletre, az orosz tájra és emberekre, illetve magára a fotózásra koncentrálódott, de ő volt az első, aki fotót készített Horthy fiának lezuhant repülőjéről is. Képei az OSA Centrális Galériájában tekinthetők meg.

Barakonyi Szabolcs (szerkesztő), Tamás Bence Gáspár, Varga János (Filmarchívum)

orosz-0033 eredmény

A magyar hadvezetés 1942-ben állította fel a 2. magyar hadsereget, amelyet a keleti frontra küldtek harcolni. A katonákat a frissen felállított haditudósító század kísérte, parancsnokuk id. Konok Tamás őrnagy (1898-1970) volt. A civilben is szenvedélyes amatőr fényképész nyakában két Leica lóg, az egyikkel fekete-fehér, a másikkal színes képeket készített. Az utóbbi egy akkor csúcskategóriásnak számító C3-as gép volt, (IIIC, a szerk.) 1938-ban jött ki ez a típus. (Fotó: id. Konok Tamás)

orosz-0189 eredmény

Alvó katona (Fotó: id. Konok Tamás)

orosz-0064 eredmény

Tábori pék frissen sütött kenyerekkel érkezik, amikor még volt ellátmány. (Fotó: id. Konok Tamás)

orosz-0106 eredmény

Fejsérülést szenvedett orosz hadifogoly. Konok 1943-ban bemutatta képeit Budapesten, tablójának címe “Ezek ellen harcoltunk” volt. Óriási botrány kerekedett, mivel a képeken nem tűntek túl ellenségesnek a parasztok és a hadifoglyok. A képeket el is távolították a kiállításról. (Fotó: id. Konok Tamás)

Untitled0000154 eredmény

Hadifoglyok elhullott lovat nyúznak, hogy aztán megegyék. Az ősz beálltával egyre kevesebb az élelem. (Fotó: id. Konok Tamás)

Untitled0000835 eredmény

“Elképesztő naplementék voltak az orosz síkságon” – mondja erről a képről a fényképész fia. (Fotó: id. Konok Tamás)

orosz-0273 eredmény

A hadtápos mindig vidám – tábori pékek álltak Konok kamerája elé. (Fotó: id. Konok Tamás)

orosz-0288 eredmény

Az esős évszak beköszöntével egyre nehezebb volt az előrejutás, itt éppen egy elakadt Opelt próbálnak kitolni a sárból. (Fotó: id. Konok Tamás)

Köszönet az Index Nagyképének

Címkék: , , , , , , , , ,

Posted in Nincs kategorizálva by kage on január 12th, 2013 at 20:53.

Add a comment

Previous Post:   Next Post:

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Youtube