Leica Point újratöltve...

fotózzunk Leicául? nem kell ehhez Leica! vagy mégis?

Félkezes Leica C Lux

Régebb óta adós vagyok egy kis gondolatmenettel. Direkt nem írtam tesztet, mert ez valójában nem az, csak szubjektív és az én véleményem. Kizárólag éles használatban, helyzetekben próbálom ki a gépeket. Ezért sokszor bajban vagyok, mikor csak odaadnak a kezembe egy gépet, de azt nem tudom olyan helyen, körülmények között kipróbálni, mint amilyenben a gép jól érezné magát, azaz amire kitalálták.

Igazán ilyen helyzetekben lehet meglátni mennyire használható a cucc. Kiszámíthatatlan, amolyan Leicás helyzeteket keresek, spontán, ami a mindennapokban elém kerül. Persze most bizton mosolyogtok, mert mik is kerülnek elém a mindennapokban?  Mindjárt meglátjátok.

Vajdakamarás, Nagy Ferenc Norbert és nagymamája

A gép a Leica legkisebb kedvence, a C Lux, olyan paraméterekkel, amiket tiszteletre méltónak mondhatunk. Az objektívje 24-360 mm (ekv.) átfogást ad, és ez egy ideális utazógéppé teszi. Leica DC Vario-Elmar 8.8–132 mm f/3.3–6.4 ASPH. Igen, ha kiszámoljuk ez 15X optikai zoomot ad ki. Kicsike a gép nagyon, alig fér a kezembe. De ha dolgozik, tekintélyes objektívet növeszt maga elé. Nekem picit több az objektív, mint a gépváz, így kicsit fejbillenős lesz a gép, erős tele állásnál.

Vajdakamarás, ebben a házban lesz a hagyomány újjáéledése

Két fajta képrögzítéssel (jpg, raw) használtam és teljesen automatában, mert ilyenkor látni mit is tudhat a masina. Mert erre találták ki, bárhová viheted, könnyű, jó messzire is el lehet vele fényképezni, és elvileg minden fényviszonyt jól kezel. Persze nem mindenhol és nem minden körülmény között. Megvannak a határai.

Vajdakamarás

A jpg formátum sajnos hajlamos kicsit a testszíneket furcsán látni, de korrigálható (háát), és a magasabb iso tartományban is már mossa a képet. 1600-3200 jól használható, de ha többet szeretnénk, akkor csak rawba mentsük el képet ott magasabb érzékenységet is használhatunk.

Vajdakamarás

Kérdezhetnénk miért ez, és akkor már miért nem egy telefon Leica lencsével. Gyors a válaszom, nincs még telefon ekkora objektív átfogással és ekkora érzékelővel és használhatósággal. Ha mindezeket elhagynánk és csak egy 3x zoom lenne rajta akkor már jogos a kérdés, de még akkor sem a lapka miatt. Ezért ez többet tud, és még így irogatva eszembe jutott, hogy van egy nagy fegyvertény nála, hogy van egy keresője, amit mostanság igencsak kihagynak a kis gépekből. Igaz elektronikus, de abból jó fajta.

Magyardécse, toronyban

A gépet egy videó kamera mellett használtam, miközben filmet forgattunk és éppen le tudtam tenni, akkor jött a Leica, és fél kézzel próbáltam szóra bírni. A kis méret és súly néha nem tesz jót az élességnek, még akkor, sem ha komoly stabilizátor van benne. A kontrasztra figyelni kell, mert ez azért nem a Leica M fix lencséje és az extra szélsőséges fényviszonyokat egy képen belül nehezebben kezeli.

Magyaradécse, a néni odaszaladt, hogy a lányokkal őt is fényképezzem

Összességében a végeredmény tetszetős, használható szinte mindenhol. Nekem sok a 360 mm azt már nem nagyon lehetett kézben, főleg fél kézben kiexponálni. (1 kéz persze)

-kage-

Magyardécse
Magyardécse
Szék, Pali Marci
Szék
Szék
Szék
Szék
Szék
Szék, Pali Marci
Szék, Pali Marci és bandája
Mezőkeszü
Mezőkeszü
Mezőkeszü
Mezőkeszü
Mezőkeszü
Mezőkeszü
Mezőkeszü
Mezőkeszü

Köszönet a Leica Budapestnek! és a 20 éve tartó közös munkáért!

Posted in Nincs kategorizálva by kage on február 2nd, 2019 at 13:10.

Add a comment

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Youtube